Dziś jest:

Szkolenie ze ZMIAN W KUCHNI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO

Autor: / Możliwość komentowania Szkolenie ze ZMIAN W KUCHNI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO została wyłączona / 448 Wyświetleń / 8 stycznia 2016

Szanowni Państwo,
W imieniu Centrum Szkoleniowego PROSPECT mamy zaszczyt zaprosić Państwa do udziału w szkoleniu pt.:

„ZMIANY W KUCHNI ŻYWIENIA ZBIOROWEGO
– AKTUALNE WYMAGANIA I NOWE OBOWIĄZKI
W 2016r.”

Data: 20 stycznia 2016r. (środa) POZNAŃ
Miejsce: Poznań, SALA 29, ul. Św. Marcin 29 , w godz. 10 – 15
Data: 21 stycznia 2016r. (czwartek) KONIN
Miejsce: Konin, Leader School, ul. Wojska Polskiego 37 , w godz. 10 – 15
Data: 22 stycznia 2016r. (piątek) KALISZ
Miejsce: Kalisz, Villa Stary Kalisz, ul. Polna 63 , w godz. 10 – 15
Prowadzenie: Praktyk, pracownik Inspekcji Sanitarnej, absolwent Pedagogiki ze specjalnością Pedagogika Zdrowia i Profilaktyka Społeczna, stały współpracownik Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Dietetycznego. Zajmuje się oceną jakościową jadłospisów dekadowych oraz orzecznictwem. Specjalista w zakresie systemów zapewnienia i zarządzania jakością GMP, GHP, HACCP. Ekspert i Trener w zakresie szkoleń dla Oświaty o bogatym doświadczeniu praktycznym. Wieloletni szkoleniowiec z zakresu żywienia, promocji zdrowia oraz prawidłowego odżywiania.
Materiały szkoleniowe zawierają m.in.: streszczenie materiału omawianego podczas szkolenia, przykładowy sposób przedstawiania informacji o obecności składników alergennych w przygotowanym jadłospisie, rekomendacje dotyczące spożycia soli i cukru w żywieniu dzieci i młodzieży, wykaz ziół i przypraw do stosowania w kuchni żywienia zbiorowego. Przykłady produktów możliwych do wykorzystania w stołówkach a także przykłady potraw do serwowania na śniadanie, obiad i podwieczorek (z uwzględnieniem najnowszych wymagań). Sposób wyliczenia średnioważonej normy dla grupy różnorodnej wiekowo – dotyczy stołówek szkolnych (wymóg określony w zał.Nr 2 rozporz. MZ z 26 sierpnia 2015 r), treść aktualnych aktów prawnych oraz listę polecanych publikacji dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży.

Program szkolenia:
Aktualne regulacje prawne w zakresie żywienia zbiorowego typu zamkniętego, w tym:
1. Omówienie rozporządzenia 1169/2011 – obowiązek podawania informacji o składnikach alergennych od 13.12.2014 r. (przykłady)
2. Wartość odżywcza produktów i potraw – obowiązek przekazywania informacji od 13.12.2016 r.
3. Zmiana do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (zasady sprzedaży, reklamy i promocji środków spożywczych; wymagania w zakresie żywienia dzieci i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego)
4. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. – omówienie oraz komentarz
5. Poradnik implementacyjny – rekomendacja Ministerstwa Zdrowia.
6. Grupy różnorodne wiekowo – wyliczenie średnioważonej normy dla danej grupy uczniów (obowiązek dla stołówek szkolnych)
7. Etykieta środka spożywczego – źródło ważnych informacji
8. Priorytety żywieniowe na lata 2016-2020
9. Profile żywieniowe jako promocja żywieniowych zachowań prozdrowotnych
10. Konsultacje indywidualne

Pragniemy również poinformować Państwa, iż wykładowcy po każdym szkoleniu zostają przez godzinę do Państwa dyspozycji. Z chęcią udzielą cennych rad, odpowiedzą na pytania indywidualnie dostosowane do Państwa potrzeb oraz rozwieją wszelkie wątpliwości związane z tematyką wykładu.

z poważaniem,
Barbara Skoniecka
tel. 71 333 24 24
fax. 71 333 24 14
e-mail: biuro@szkolenia-prospect.pl

Przeczytaj również: